Zapiekanka z łazankami

Przepis wyszperany w jakiejś gazecie, ale rodzinie się spodobał.

kapusta kwaszonaZapiekankiWędliny

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 142 głosów)

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag makaronu łazanki, ale na upartego mogą być np. muszelki
  • 20 dag wędliny
  • 1 cebula
  • 5 dag masła
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 10 dag topionego serka
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • listek laurowy
  • po 4 gożdziki i jagody jałowca
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą. Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać listek, jałowiec i goździki, dusić ok. 10 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Stale mieszając dolewać mleko i bulion, zagotować. W sosie rozpuścić serek topiony, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z kapusty odlać nadmiar wody, wymieszać z makaronem, wędliną i gotowym sosem. Przełożyć do formy, posypać żółtym serem i zapiekać 30 minut w temp. 200 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy