Zapiekanka przedświąteczna.

Zapiekanka wymyślona w celu czyszczenia lodówki przed świętami.

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1-1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • dowolne kawałki mięs czy wędlin,jakie nam zalegają w zamrażarce czy lodówce , np. u mnie
  • 1 udko wędzone
  • kawałek klopsa pieczonego
  • warzywa z rosołu ( 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek bulwy selera)
  • 1 duży liść sałaty lodowej
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 20 dag sera żółtego np. goudy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz ziołowy do smaku
  • 1 mini kosteczka Knorr cebula smażona
  • 4 łyżki masła
  • bułka tarta do oprószenia naczynia do zapiekania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kawałki mięs rozmroziłam (zmieliłam je przed zamrożeniem).Zblendowałam warzywa,sałatę lodową opłukałam i porwałam drobniutko palcami.Szczypiorek opłukałam i posiekałam.Połowę sera starłam na tarce do sera.Doprawiłam do smaku rozkruszoną kostką o smaku smażonej cebulki,solą i pieprzem ziołowym. Jeszcze ciepłe ziemniaki ugniotłam drewnianą pałką.Włożyłam dwie łyżki masła i wsypałam gałkę muszkatołową.Osoliłam i opieprzyłam do smaku.Jeszcze raz ugniotłam. Piekarnik ustawiłam na 175 stopni,na termoobieg. Naczynie żaroodporne posmarowałam małą ilością masła i oprószyłam bułką tartą. Na dno wyłożyłam połowę masy ziemniaczanej i ugniotłam ją łyżką. Na niej rozsmarowałam masę mięsno -warzywno-serową,także ucisnęłam ją łyżką. Na wierzchu była druga warstwa ziemniaków,przykryta resztą startego sera i wiórkami masła. Wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na pół godziny do zapieczenia i zrumienienia sera. Tym sposobem pozbywając się końcówek mięs z zamrażarki, warzyw z lodówki zyskałam pełny, smaczny obiad.Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy