Zapiekanka łososiowa z soczewicą

Przepisy na zapiekanki - zapiekanka łososiowa z soczewicą

Zapiekanki

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)

Składniki:

  • 50 dag czerwonej soczewicy
  • 2 cm imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 6 łyżek masła
  • łyżeczka cząbru
  • sól
  • 50 dag filetów z łososia bez skóry
  • pieprz
  • fenkuł
  • 3 łyżki mąki
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 300 ml wywaru rybnego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • nasiona kopru
  • 5 dag wędzonego sera

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na zapiekanki - zapiekanka łososiowa z soczewicą
  • Soczewicę płuczemy na sicie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy imbir i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu 15–20 min. Wyjmujemy liście i imbir, dokładnie miksujemy, dodajemy 2 łyżki masła, cząber, sól, mieszamy i odstawiamy.
  • Filety kroimy w dzwonka. Oprószamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.
  • Fenkuł myjemy, rozdrabniamy, zachowując wierzchołki. Gotujemy na parze przez 5 min.
  • W rondlu rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy mąkę, gotujemy 2–3 min. Dolewamy wino, następnie wywar i gotujemy, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje, dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i nasionami kopru.
  • Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem i układamy warstwami soczewicę, fenkuł i kawałki łososia, polewamy sosem i dalej układamy warstwy, tak aby na wierzchu była soczewica, posypujemy tartym serem. Pieczemy 25–30 min w temp. 190°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy