Zapiekanka leśna z podgrzybkami z sosem a la alfredo

Zapiekanka leśna z podgrzybkami z sosem a la alfredo to łatwe i szybke w przygotowaniu danie obiadowe dla miłośników grzybów.Spróbujcie zapiekanki leśnej z podgrzybkami na rodzinny obiad. 

sos grzybowy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 148 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, wysmażamy na patelni. Dokładamy warzywa i grzyby, smażymy razem ok. 5 min na dużym ogniu. Przekładamy do formy wysmarowanej cienko masłem. Resztę masła topimy na patelni, wsypujemy dużą szczyptę czosnku, szybko zasmażamy.
  • 2.Wlewamy śmietankę, wsypujemy parmezan lub grana padano, mieszamy aż się rozpuści. Przyprawiamy do smaku, zalewamy warzywa w formie. Zapiekamy 15 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy parmezanem lub grana padano i natką.
  • 3.Sos alfredo to pyszny, łatwy i bardzo uniwersalny sos, który można wykorzystać do makaronów, zapiekanek, pieczonego i duszonego drobiu. Podajemy przepis podstawowy: na 2 łyżkach masła szklimy posiekaną szalotkę, zalewamy 150 ml płynnej kremówki, zagotowujemy. Dosypujemy tyle startego parmezanu, aby sos miał gęstą, ale wciąż płynną aksamitną konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo startym białym pieprzem.

Porady

Zapiekankę można zrobić, wykorzystując tylko wczorajsze kartofle, boczek, pieczarki i sos.

Do przepisu wykorzystuje się mrożone warzywa na patelnię, ziołową włoską mieszankę przypraw i suszony czosnek. 

Notka redakcyjna

Sos alfredo to pyszny, łatwy i bardzo uniwersalny sos, który można wykorzystać do makaronów, zapiekanek, pieczonego i duszonego drobiu. Podajemy przepis podstawowy: na 2 łyżkach masła szklimy posiekaną szalotkę, zalewamy 150 ml płynnej kremówki, zagotowujemy. Dosypujemy tyle startego parmezanu, aby sos miał gęstą, ale wciąż płynną aksamitną konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo startym białym pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy