Wiśniowa fantazja

Wyśmienite ciasto dla dorosłych, które zawiera sporo alkoholu.

CiastaDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.57 z 141 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 szkl mleka
  • kostka masła
  • 2-3 łyżki nalewki wiśniowej (wiśniówki)
  • Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl wiśniówki
  • wiśnie nasączone w alkoholu - ja wykorzystałam wiśnie, które pozostały po zrobieniu nalewki wiśniowej, ale mogą to być świeże owoce namoczone w alkoholu lub mrożone - poza sezonem.
  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • nalewka wiśniowa (wiśniówka)- do nasączenia i masy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na tortownicę o średnicy 26 cm
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Do miseczki wsypać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia.
  • Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
  • Do ubitej piany z cukrem dodać żółtka, wymieszać.
  • Następnie na ubitą pianę z żółtkami przesiać mieszaninę mąki i proszku do pieczenia.
  • Ciasto delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 30-35 minut w temp. 180 stopi C.
  • Zostawić do ostygnięcia.
  • Zagotować 2 szkl mleka.
  • W pozostałej ilości mleka (1/2 szkl) wymieszać budynie i cukier oraz cukier wanilinowy.
  • Ugotować budyń i ostudzić go.
  • Utrzeć masło do białości.
  • Do masła dodawać po łyżce zimny budyń.
  • Na końcu wlać 2-3 łyżki nalewki wiśniowej (wiśniówki).
  • Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Krążki nasączyć wiśniówką.
  • Pierwszy krążek biszkoptu zapiąć w tortownicy.
  • Posmarować dżemem z czarnej porzeczki
  • Na warstwę dżemu wyłożyć 3/4 masy.
  • Przykryć ją drugim krążkiem biszkoptu. Ma wierzch wyłożyć pozostałą część masy.
  • W rondelku rozpuścić obie czekolady i 1/2 kostki masła.
  • Dodać wiśnie nasączone alkoholem. Wlać nalewkę wiśniową.
  • Ostudzić.
  • Na wierzch ciasta wyłożyć polewę. Wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Fantazja słonecznikowa
słonecznik

mlynek

Fantazja słonecznikowa