Wiśniowa fantazja
Wiśniowa fantazja - Przepis na Wiśniowa fantazjaWyśmienite ciasto dla dorosłych, które zawiera sporo alkoholu.
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2,5 szkl mleka
- kostka masła
- 2-3 łyżki nalewki wiśniowej (wiśniówki)
- Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl wiśniówki
- wiśnie nasączone w alkoholu - ja wykorzystałam wiśnie, które pozostały po zrobieniu nalewki wiśniowej, ale mogą to być świeże owoce namoczone w alkoholu lub mrożone - poza sezonem.
- Dodatkowo:
- masło do wysmarowania tortownicy
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- nalewka wiśniowa (wiśniówka)- do nasączenia i masy
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Na tortownicę o średnicy 26 cm
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do miseczki wsypać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia.
- Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
- Do ubitej piany z cukrem dodać żółtka, wymieszać.
- Następnie na ubitą pianę z żółtkami przesiać mieszaninę mąki i proszku do pieczenia.
- Ciasto delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec 30-35 minut w temp. 180 stopi C.
- Zostawić do ostygnięcia.
- Zagotować 2 szkl mleka.
- W pozostałej ilości mleka (1/2 szkl) wymieszać budynie i cukier oraz cukier wanilinowy.
- Ugotować budyń i ostudzić go.
- Utrzeć masło do białości.
- Do masła dodawać po łyżce zimny budyń.
- Na końcu wlać 2-3 łyżki nalewki wiśniowej (wiśniówki).
- Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Krążki nasączyć wiśniówką.
- Pierwszy krążek biszkoptu zapiąć w tortownicy.
- Posmarować dżemem z czarnej porzeczki
- Na warstwę dżemu wyłożyć 3/4 masy.
- Przykryć ją drugim krążkiem biszkoptu. Ma wierzch wyłożyć pozostałą część masy.
- W rondelku rozpuścić obie czekolady i 1/2 kostki masła.
- Dodać wiśnie nasączone alkoholem. Wlać nalewkę wiśniową.
- Ostudzić.
- Na wierzch ciasta wyłożyć polewę. Wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
- Smacznego.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

ciasto czekoladowe
Wiśniowa fantazja
Czas przygotowania:
60 min.

Leciutkie, aromatyczne ciasto przyciągające na myśl wakacje
Wiśniowa fantazja
Czas przygotowania:
720 min.

Rozgrzewająca nalewka na jesienne chłody.
WIŚNIOWA NALEWKA
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
35 min.

Zupa wiśniowa to idealna propozycja na podwieczorek w sezonie owocowym. Zupa wiśniowa z makaronem to klasyczne połączenie zapamiętane z czasów dzieciństwa. Zupa wiśniowa może być podawana z wkrojonymi naleśnikami, grzankami z chałki albo z ryżem. Zupa wiśniowa najczęściej doprawiana jest cynamonem, goździkami, kardamonem lub gałką muszkatołową.
Zupa wiśniowa
Czas przygotowania:
20 min.

Dopiero teraz dodaję ten przepis ponieważ nie byłam pewna co z tego będzie.
Nalewka wiśniowa
Czas przygotowania:
45 min.

Smaczna i ożeźwiająca zupa pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zupa wiśniowa
Czas przygotowania:
90 min.

Strucla, czyli zawijane ciasto wypełnione doskonałym farszem to wyzwanie, ale efekt wynagradza cierpliwość i całą pracę. Strucla wiśniowa kusi owocowym nadzieniem i pyszną dekoracją.
Strucla wiśniowa
Czas przygotowania:
60 min.

Do naczynia wrzucić goździki i skórki z pomarańczy, zalać spirytusem, zamknąć, odstawić na 2 tygodn
Nalewka wiśniowa
Czas przygotowania:
60 min.

słonecznik
Fantazja słonecznikowa
Czas przygotowania:
180 min.

idealna na niedzielne popołudnie do filiżanki gorącej herbaty