Wiosenna miska z kiełkami i rzodkiewką. Pyszne danie do pudełka

Dominika Wójciak nieprzerwanie zaskakuje kulinarną wyobraźnią. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" zaproponowała miskę rozmaitości do lunchboxów i pudełek.

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ryż mieszamy z 1 łyżką oleju i posiekaną dymka. Rozkładamy do 2 pojemników. Kiszoną kapustę drobno kroimy, mieszamy z kurkumą i drugą łyżeczką oleju. Rozkładamy do pojemników obok ryżu. Groszek zanurzamy na 2 minuty we wrzątku, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozdzielamy do pojemników, do których dokładamy także po połowie rzodkiewki i awokado. Skrapiamy warzywa resztą oleju i sokiem z cytryny.
  • 2.Tempeh obsmażamy na oleju na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy do pojemników. Na koniec dokładamy po garści kiełków i sałat. Zamiast tempeh można wykorzystać zwarte tofu zamarynowane w dwóch łyżkach sosu tamari albo 100 g ugotowanej białej fasoli.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy