Wiosenna miska z kiełkami i rzodkiewką. Pyszne danie do pudełka

Dominika Wójciak nieprzerwanie zaskakuje kulinarną wyobraźnią. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" zaproponowała miskę rozmaitości do lunchboxów i pudełek.

Dodany przez:

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200 g ugotowanego ryżu basmanti z amarantusem
  • 4 łyżki oleju lnianego lub innego nierafinowanego oleju
  • 2 dymki, posiekane
  • 50 g (1/2 szklanki) kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100 g (2/3 szklanki) zielonego groszku
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w kostkę
  • 1 małe awokado (ok. 140 g), pokrojone w kostkę
  • 1/2 cytryny
  • 100 g tempeh, pokrojonego w kostke
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron do smażenia
  • 2 garści mieszanych młodych sałat i kiełków (kiełki groszku, rzodkiewki, słonecznika, młoda botwinka, roszponka, rukola, mniszek)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż wymieszaj z 1 łyżką oleju i posiekaną dymka. Rozłóż do 2 pojemników.
  2. Kiszoną kapustę drobno pokrój, wymieszaj z kurkuma i drugą łyżeczką oleju. Rozłóż do pojemników obok ryżu.
  3. Groszek zanurz na 2 minuty we wrzątku, po czym odcedź i przelej zimną wodą. Rozdziel do pojemników, do których dołóż także po połowie rzodkiewki i awokado. Skrop warzywa resztą oleju i sokiem z cytryny.
  4. Tempeh obsmaż na oleju na złoty kolor, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż do pojemników. Na koniec dołóż po garści kiełków i sałat.
  5. Zamiast tempeh możesz wykorzystać zwarte tofu zamarynowane w dwóch łyżkach sosu tamari albo 100 g ugotowanej białej fasoli.
Dominika Wójciak lunchbox pudełka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy