Wielkanocny baranek

Ozdobą wielkanocnego stołu są symbole. U mnie gości baranek zrobiony wg tradycyjnej receptury

Dodany przez:

Wielkanocny baranek

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 15 dag maki krupczatki
  • 15 dag cukru
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • rodzynki
  • (czerwona wstążeczka do ozdoby)

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia. Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.( W miejsce oczu włożyć rodzynki) Baranka ostudzić i zawiązać mu wokół szyi kokardkę.
mąka jaja masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy