Wielkanocny baranek

Ozdobą wielkanocnego stołu są symbole. U mnie gości baranek zrobiony wg tradycyjnej receptury

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 197 głosów)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 15 dag maki krupczatki
  • 15 dag cukru
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • rodzynki
  • (czerwona wstążeczka do ozdoby)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia. Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.( W miejsce oczu włożyć rodzynki) Baranka ostudzić i zawiązać mu wokół szyi kokardkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy