Wegańskie mleko kokosowe

Mój szybki sposób na zrobienie zdrowego napoju roślinnego.

DeseryNapojedrinkPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 143 głosów)

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1l wody mineralnej lub przegotowanej

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wiórki kokosowe lekko podprażyć na patelni następnie zmiksować kilka minut blenderem .Dolać część wody i dalej miksować po kilku minutach wlać pozostałą wodę i całość blendować jeszcze chwilę.Przygotowany surowiec przesączamy przez gazę lub sitko. Wyciśnięte wiórki możemy zmiksować jeszcze raz ze świeżą wodą wtedy uzyskamy więcej mleka. Przecedzone mleko przelewamy do naczynia i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni .Mleko przed użyciem należy wymieszać gdyż po pewnym czasie się rozwarstwia jak mleko kokosowe z puszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: