Warzywne curry
Warzywne curry - Przepis na Warzywne curryAromatyczny ,rozgrzewający sos curry

Składniki:
- 1 czubata łyżeczka curry w proszku
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub w płatkach)
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczka po starciu)
- olej do smażenia
- sól
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
- spory brokuł
- 3 marchewki
- kawałek dyni pokrojonej w grubą kostkę
- fasolka szparagowa
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- pół szklanki mleczka kokosowego ( u mnie własnej roboty)
- pół szklanki przecieru płynnego ze świeżych pomidorów
- szklanka rosołku
- świeża kolendra
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Na dużą patelnią wlewamy nieco oleju (tyle aby pokrył dno) i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kumin,imbir i chilli, smażymy chwilę, aż z przypraw wydobędzie się aromat. Dodajemy cebulę (drobno posiekaną) i czosnek - smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i dodajemy pozostałe warzywa oprócz brokuła . Całość posypujemy curry i dokładnie mieszamy. Warzywa przesypujemy do gotującego się rosołku następnie dorzucamy czerwoną soczewicę.Chwilę gotujemy całość dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do uzyskania miękkich warzyw i soczewicy ,dolewamy mleczko kokosowe i na koniec posypujemy kolendrą .Podajemy z ryżem.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
90 min.

Pyszne curry warzywne mojego autorstwa !
Hinduskie curry warzywne wg Potok
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
40 min.

Muffinki warzywne to szybki i smaczny sposób na małą przekąskę. Ponadto muffinki warzywne będą urozmaiceniem drugiego śniadania oraz pożywnym podwieczorkiem. Babeczki warzywne to także doskonały sposób na przemycenie porcji warzyw dla dzieci. Świeże warzywa najlepiej wykorzystać w sezonie na różne sposoby. Muffinki z warzywami są jednym ze smaczniejszych sposobów na letnie posiłki.Przedstawiamy przepis na muffinki z warzywami.
Muffinki warzywne
Czas przygotowania:
15 min.

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: ok. 12 minut Porcja: 70 kcal
Sos curry
Czas przygotowania:
15 min.

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 30 minut Sztuka: 108 kcal
Muffinki warzywne
Czas przygotowania:
45 min.

Przepis na roladki warzywne z bakłażanem i cukinią.
Roladki warzywne
Czas przygotowania:
40 min.

Niezwykle aromatyczny przepisem z programu "15 minut Jamiego". Uczta dla oka i podniebienia
Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera
Czas przygotowania:
25 min.

Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 3-5 dni
Przechowywanie: 1 miesiąc