Warzywne curry

Aromatyczny ,rozgrzewający sos curry

CurryPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka curry w proszku
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub w płatkach)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczka po starciu)
  • olej do smażenia
  • sól
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
  • spory brokuł
  • 3 marchewki
  • kawałek dyni pokrojonej w grubą kostkę
  • fasolka szparagowa
  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • pół szklanki mleczka kokosowego ( u mnie własnej roboty)
  • pół szklanki przecieru płynnego ze świeżych pomidorów
  • szklanka rosołku
  • świeża kolendra

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na dużą patelnią wlewamy nieco oleju (tyle aby pokrył dno) i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kumin,imbir i chilli, smażymy chwilę, aż z przypraw wydobędzie się aromat. Dodajemy cebulę (drobno posiekaną) i czosnek - smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i dodajemy pozostałe warzywa oprócz brokuła . Całość posypujemy curry i dokładnie mieszamy. Warzywa przesypujemy do gotującego się rosołku następnie dorzucamy czerwoną soczewicę.Chwilę gotujemy całość dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do uzyskania miękkich warzyw i soczewicy ,dolewamy mleczko kokosowe i na koniec posypujemy kolendrą .Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy