Warzywa z ziołami i kurczakiem

Kurczak z warzywami i ziołami (warzywa mogą być dowolne)

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • Mięso kurczaka:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka umyć,osuszyć ,ponacinać w kratkę ,pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć sokiem z cytryny, skórką cytrynową ,solą i pieprzem .Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.Warzywa obrać , pokroić w 0,5 cm plastry,cebulę też.. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć ziemniaki i marchew na lekko złoty kolor, przełożyć na talerz.Na patelnie wrzucić cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Do cebuli dodać warzywa ,zioła, wymieszać i przykryć pokrywą.Na małym ogniu dusimy około 7 min( w połowie czasu przemieszać warzywa),potem ogień wyłączyć i nie odkrywać pokrywy.Różyczki opłukać , końcówki nóżek ponacinać wzdłuż i gotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 min. Ugotowany brokuł przełożyć do warzyw,wszystko razem delikatnie wymieszać (w razie potrzeby lekko posolić)i przykryć pokrywą.Na rozgrzanym oleju usmażyć pierś kurczaka na złoty kolor , przełożyć do warzyw i wymieszać.
mięso warzywa obiad kolacja ziola pierś kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze