Warzywa z szynką w galarecie

Galarety z mięsnym, rybnym i warzywnym farszem to hit na stole podczas rodzinnych uroczystości - wypróbujcie przepis na warzywa z szynką w galarecie.

Dodany przez:

Na zimno

Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.1 z 10 głosów)

Składniki

  • 15 dag różyczek brokułów
  • 15 dag różyczek kalafiora
  • 15 dag mrożonego groszku
  • sól
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • 3 łyżki żelatyny
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag gotowanej szynki w plastrach
  • mała puszka kukurydzy

Przygotowanie

  1. Różyczki brokułów i kalafiora oraz zielony groszek blanszujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Osączamy.
  2. Marchew kroimy w plasterki, obrany seler w sporą kostkę i gotujemy w posolonej i osłodzonej wodzie, osączamy.
  3. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do bulionu, mieszamy i lekko podgrzewamy.
  4. Formę („żebrowaną” – klasyczną) na babę wykładamy plastrami szynki, na to warstwami układamy marchewkę, seler, brokuły, kalafior, groszek i kukurydzę.
  5. Całą formę zalewamy bulionem, odstawiamy, aby ostygła. Po czym wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy z sosem tatarskim.

Wskazówki

Zobacz też: przepis na warzywa z patelni

Wielkanoc galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy