Warzywa z grzybami w czerwonym winie

Warzywa z grzybami w czerwonym winie to łatwe danie pochodzące z kuchni francuskiej. Zaskakująco pasuje dodatek suszonych śliwek pokrojonych w paski. Spróbuj przepisu na warzywa w czerwonym winie.

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 162 głosów)

Składniki:

  • 30 ml oliwy
  • 15 g masła
  • 150 g malutkich cebulek dymki
  • 3 niewielkie marchewki, pokrojone w plasterki
  • 4 mączyste ziemniaki, obrane, pokrojone w grubą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 2 łyżeczki mąki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu z warzyw
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 700 g niewielkich pieczarek
  • do smaku: miód, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy połowę oliwy i masło. Wrzucamy obrane cebulki (w całości) i przez 7 min smażymy, delikatnie mieszając. Dokładamy marchewkę i ziemniaki, obsmażamy przez 5 min. Dodajemy czosnek, całość oprószamy mąką, mieszamy. Po minucie dolewamy wino, po kolejnych 3 min bulion, wkładamy tymianek. Dusimy przez 12 min. Dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy.
  • Na oddzielnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy pieczarki – najlepiej w całości – i smażymy przez 5 min na dużym ogniu. Przekładamy do wspólnego garnka i dusimy całość po raz ostatni, 5 min. Doprawiamy do smaku miodem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: duszona kapusta z kaszą bulgur, rodzynkami i jabłkami

 






 

 

Notka redakcyjna

Amatorzy mięsa mogą dołożyć drobne kostki z przesmażonego, odsączonego z tłuszczu boczku lub dodać do duszenia kawałek wędzonych żeberek dla aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy