Warzywa pieczone z przyprawami

Warzywa pieczone z przyprawami to bardzo łatwa propozycja na obiad lub kolację. Szybka w przygotowaniu i obłędnie pachnąca przyprawami. Spróbujcie warzyw pieczonych z orientalnymi przyprawami. 

Dania główne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 177 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki, małego kalafiora dzielimy na różyczki (lub – jak na zdjęciu – kroimy na duże plastry). Wysypujemy wszystko na blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem. Polewamy olejem, posypujemy wszystkimi przyprawami. Mieszamy dokładnie, najlepiej rękami (koniecznie zakładamy rękawiczki, żeby nie zafarbować skóry) tak aby tłuszcz z przyprawami oblepił każdy kawałek warzyw. Rozkładamy je równą cienką warstwą, aby szybciej się upiekły i były bardziej chrupiące.
  • 2.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i pieczemy, aż się zezłocą. Piekarnik od czasu do czasu otwieramy, aby wypuścić parę wodną, by warzywa bardziej się smażyły niż dusiły, i mieszamy drewnianą łyżką. Na ostatnie 10 min możemy włączyć termoobieg. Kiedy warzywa będę już gotowe, przekładamy je do półmisków, a na przestudzoną blachę, na której się upiekły, wlewamy jogurt i mieszamy z pozostałym po pieczeniu tłuszczem, aby utworzył się sos. Doprawiamy do smaku czarną solą i musztardą. Podajemy jako dip do upieczonych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy