Udka z rozmarynem i warzywami

Są soczyste i aromatyczne - polecamy prosty przepis na udka z kurczaka z rozmarynem i warzywami.

Dodany przez:

fot. BBS

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.17 z 6 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1/4 l bulionu drobiowego
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka posiekanych listków tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanych listków rozmarynu
  • 1,7 kg udek kurczaka
  • 6 marchewek
  • 2 pasternaki
  • 3 pory
  • ziemniaki lub groszek do dekoracji

Przygotowanie

  1. W dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej. Posiekane cebule i czosnek smażymy kilka minut, aż się zrumienią.
  2. Wlewamy bulion drobiowy, drobno startego ziemniaka, posiekane zioła i udka kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Marchewki kroimy w słupki, pasternaki w kosteczki, pory w cienkie krążki. Dorzucamy do całości. Patelnię przykrywamy.
  4. Udka dusimy na średnim ogniu 40–45 min, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy.
  5. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub ugotowanym groszkiem.
udka z kurczaka kurczak z warzywami kurczak na obiad duszone udka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze