Udka z rozmarynem i warzywami

Są soczyste i aromatyczne - polecamy prosty przepis na udka z kurczaka z rozmarynem i warzywami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1/4 l bulionu drobiowego
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka posiekanych listków tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanych listków rozmarynu
  • 1,7 kg udek kurczaka
  • 6 marchewek
  • 2 pasternaki
  • 3 pory
  • ziemniaki lub groszek do dekoracji

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej. Posiekane cebule i czosnek smażymy kilka minut, aż się zrumienią.
  • Wlewamy bulion drobiowy, drobno startego ziemniaka, posiekane zioła i udka kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Marchewki kroimy w słupki, pasternaki w kosteczki, pory w cienkie krążki. Dorzucamy do całości. Patelnię przykrywamy.
  • Udka dusimy na średnim ogniu 40–45 min, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub ugotowanym groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy