Tarta z gruszkami

soczyste gruszki, kruchy delikatny spód i pianka - nikt się nie oprze:)

ciasto z owocamitartyDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 189 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • nadzienie:
  • 4 dojrzałe gruszki (ok. 800g)
  • 6 łyżek rumu
  • 0,5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • beza:
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  • Gruszki obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem z cytryny. Do garnka wlać odrobinę wody, dodać cukier, zagotować, do uzyskania konsystencji syropu, włożyć gruszki i delikatnie wymieszać, rum połaczyć z mąką ziemniaczaną i wlać do gruszek, krótko podgotować.
  • Z białek ubić sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
  • 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę (22cm), pozakłuwać widelcem, na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne, ryż lub fasolę, podpiec w piekarniku ok. 10 minut
  • na ciasto wyłożyć gruszki, na gruszki – pianę z białek. Z wierzchu wyłożyć rozwałkowane pozostałe ciasto (można z niego powycinać różne kształty).
  • Piec ok. 40 minut w temp. 190st.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy