Tagliatelle z cukinią i gremolatą z bazylii

Tagliatelle z cukinią i gremolatą z bazylii to delikatne, lekkie danie z wyrazistym aromatem ziół, cytryny i czosnku.

dania z makaronemtagliatelle

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 154 głosów)

Składniki:

  • cytryna
  • 2 małe cukinie
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g parmezanu
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Z umytej cytryny obieramy skórkę w postaci wstążki i zagotowujemy ją dwukrotnie przez 2 min, odcedzamy i osuszamy, drobno siekamy. Umyte cukinie kroimy w plasterki, wrzucamy na 5 min na osolony wrzątek, uważając, aby plasterki się nie rozpadły, osączamy. Czosnek obieramy, siekamy, dodajemy cztery łyżki posiekanej bazylii i skórkę z cytryny. Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją. Odcedzamy i mieszamy w garnku z oliwą, gremolatą bazyliową, cukinią, strużką soku cytrynowego i czterema łyżkami tartego parmezanu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, mieszając. Przekładamy na gorący talerz. Posypujemy listkami bazylii i płatkami parmezanu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: sałatka ziemniaczana z sosem ogórkowym

 

 

 


 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy