tagliatelle z braokułami z białym winem

Bardzo smaczne proste danie

Dodany przez:

tagliatelle z braokułami z białym winem

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 brokuł
  • 1 kabanos ( ew szynka wędzona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka biała
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 1 papryka ( ew 2*0,5 kolorowej)
  • bazylja 8 listków
  • 3/4 szkl wina białego pólwytwanego
  • sok z 0,5 cytryny
  • oliva z olivek
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Cebulki drobno krojmy i zalewamy sokiem z połówki cytryny, pozostawiamy na 12 godzin w lodówce. Na patlni rozgrzewamy oliwe doajemy cebulke i 1 ząbek czosnku -pokrojony w plasterki. Podduszamy około 2 min. Dodajemy do tego 1 pokrojona w paseczki paprykę i posiekane listki bazylii oraz pokrojonego w bardzo cieniutkie plasterki kabanosa. W osolonej wodzie blanszujemy bokuła podzielonego na różyczki. Do podduszonej papryki dolewamy wino i czekamy 3 min, aż odrobine odparuję, po upływie tego czasu dodajemy brokuła i przykrywamy dusząc jeszcze około 1-2 minut. Doprawiamy ew solą i pieprzem Ugotowany makaron tagiatelle wrzucamy do sosu. Mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
  2. Sosu jest dość mało, ale jest esencjonalny i bardzo smaczny. Moja rodzina bardzo się tym zajada :)
  3. Cebulka pzregryziona z cytrynka ma niesamowity smak i daje całemu daniu suuper posmak
warzywa wino obiad Papryka brokuł tagiatelle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze