tagliatelle z braokułami z białym winem

Bardzo smaczne proste danie

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 brokuł
  • 1 kabanos ( ew szynka wędzona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka biała
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 1 papryka ( ew 2*0,5 kolorowej)
  • bazylja 8 listków
  • 3/4 szkl wina białego pólwytwanego
  • sok z 0,5 cytryny
  • oliva z olivek
  • parmezan

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulki drobno krojmy i zalewamy sokiem z połówki cytryny, pozostawiamy na 12 godzin w lodówce. Na patlni rozgrzewamy oliwe doajemy cebulke i 1 ząbek czosnku -pokrojony w plasterki. Podduszamy około 2 min. Dodajemy do tego 1 pokrojona w paseczki paprykę i posiekane listki bazylii oraz pokrojonego w bardzo cieniutkie plasterki kabanosa. W osolonej wodzie blanszujemy bokuła podzielonego na różyczki. Do podduszonej papryki dolewamy wino i czekamy 3 min, aż odrobine odparuję, po upływie tego czasu dodajemy brokuła i przykrywamy dusząc jeszcze około 1-2 minut. Doprawiamy ew solą i pieprzem Ugotowany makaron tagiatelle wrzucamy do sosu. Mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
  • Sosu jest dość mało, ale jest esencjonalny i bardzo smaczny. Moja rodzina bardzo się tym zajada :)
  • Cebulka pzregryziona z cytrynka ma niesamowity smak i daje całemu daniu suuper posmak

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy