SZYNECZKA CHUPI

Pomysł na obiadek dla zapracowanego męża.Polecam:)

dania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 186 głosów)

Składniki:

  • szynka wieprzowa 750 gram
  • duża cebula
  • pieczarki 300 gram
  • kawałek zielonej papryki
  • cukinia ( jedna średnia lub trzy małe )
  • ząbek czosnku
  • kostka mięsna ( 3 sztuki )
  • pieprz
  • ziele angielskie ( 4 ziarenka )
  • liść laurowy ( 2 listki )
  • olej słonecznikowy
  • Kluski śląskie :
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 gram mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaczynamy od obsmażenia mięsa na oleju.Następnie mięso przekładamy do dużego garnka , a na patelni po mięsie smażymy cebulę posiekaną i przelewamy następnie do naszej szynki.Zalewamy wodą , dodajemy przyprawy oraz kostkę mięsną.Dodajemy pieczarki , cukinię oraz paprykę pokrojoną w cieńkie plasterki i dusimy około 2 godzin.W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Tłuczemy ziemniaki , możemy dodać odrobinę masełka.Studzimy ziemniaki , dodajemy mąkę i formujemy nasze kluski.Podajemy na przykład z ogórkami kiszonymi.Opcja zdrowsza to zamiast klusek jako dodatek zastosować soczewicę.Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy