SZYBKIE CIASTO

Próbowałam z wiśniami, truskawkami i bananami. A raz nawet z samymi rodzynkami i orzeszkami.

Desery

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1. Mąka ( tortowej- 4 szklanki, ziemniaczanej- 1 szklanka ) - zależy od wielkości blachy
  • 2. Cukier- tak na oko około 1.5 szklanki
  • 3. 5 jajek
  • 4. szklanka oleju roślinnego
  • 5. łyżka do zupy proszku do pieczenia
  • 6. olejek zapachowy ( ja dawałam cytrynowy, ewentualnie migdał)
  • 7. dowolne owoce, dodatki itd
  • 8. jeśli się lubi to wiórki kokosowe na wierzchu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przesiewamy mąkę (to konieczne!!!).
  • Całe jaja ubijamy na sztywno z cukrem mikserem . Dodajemy mąkę, olej, olejek zapachowy i na koniec miksowania proszek do pieczenia. Masa musi być gęsta, oraz bardzo gładka.
  • Wylewamy na blaszkę małą, lub tortownicę. Na wierzchu układamy owoce, można posypać wiórkami. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
  • Nie trzeba dodawać margaryny. Można spulchnić śmietaną, ale ja osobiście się nie odważyłam.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy