Syberyjskie pielmieni wg Aleex

Pyszne rosyjskie pierożki

dodany przez: Aleex

Pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 172 głosów)


Składniki:

  • Ciasto
  • • 40 dag mąki pszennej
  • • 1 jajko
  • • 1 łyżeczka soli
  • • 1 łyżka oleju
  • • gorąca woda – tyle, ile wchłonie mąka
  • Farsz:
  • • 50 dag mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • • 2 średnie cebule
  • • 1 ząbek czosnku
  • • sól, pieprz
  • • 1/3 – ½ szklanka zimnej wody

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej, wbić jajko i zarobić ciasto. Stopniowo dolewać gorącą wodę. Powinno jej być tyle, aby powstało elastyczne, sprężyste ciasto. Włożyć je do miseczki, szczelnie okryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło.
  • 2. Gdy ciasto odpoczywa, przygotować farsz: mięso przełożyć do miseczki. Do kubka blendera włożyć pokrojone na części obrane cebule, ząbek czosnku i nieco mięsa. Dodać sól i pieprz. Zmiksować.
  • 3. Zmiksowane składniki przełożyć do miski z mięsem, dodać zimną wodę i wyrobić na jednolitą masę.
  • 4. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, wycinać kółka o średnicy 5 cm.
  • 5. Nakładać porcje ciasta wielkości orzecha, Dokładnie sklejać brzegi. Potem skleić końce, nadając pielmieniom charakterystyczny kształt.
  • 6. Jeśli chcemy je zamrozić, robimy to przed gotowaniem. Pielmieni można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
  • 7. Zagotować rosół (lub wodę). Ewentualnie dosolić.
  • 8. Wrzucać pielmieni na wrzątek, gotować na małym ogniu 10 minut od czasu wypłynięcia.
  • 9. Podawać od razu po przyrządzeniu – ze śmietaną, z masłem, z octem lub w rosole.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/09/syberyjskie-pielmieni-wg-aleex.html
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy