Stollen

Maślane drożdżowe ciasto obficie nadziane kandyzowanymi owocami oraz marcepanem.

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500g mąki,
  • 42g drożdży,
  • 150ml mleka,
  • 150g masła,
  • 1 jajko,
  • 80g cukru,
  • 75g posiekanych migdałów,
  • 75g rodzynek,
  • 4 łyżki rumu,
  • 175g mieszanki: suszonej żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • szczypta soli,
  • 200g marcepanu,
  • oraz
  • 40g masła
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w rumie. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Gdy drożdże zaczną się rozpuszczać, wymieszać je. Mąkę przesiać do miski. Wlać rozpuszczone drożdże oraz lekko ciepłe mleko. Całość przemieszać widelcem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajko oraz stopione i lekko przestudzone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odklejało się od ręki i ścianek miski. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Na koniec oddać skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki wraz z rumem, żurawinę i migdały. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. Ciasto wyjąć i zagnieść na posypanej mąką stolnicy. Podzielić na 2 części i z każdej uformować prostokąt ok. 20 x 25 cm, wałkując tylko przez środek. Marcepan podzielić na 2 części i uformować wałki. Na cieście ułożyć wałek marcepanu i złożyć ciasto, formując kształt bochenka. Dużą, płaską blachę wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze oba bochenki. Piec w 160 stopniach ok. 1 godzinę, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Jeszcze ciepłe ciasta posmarować masłem i obficie posypać cukrem pudrem. Odstawić do ostudzenia, po czym zawinąć w papier i zostawić na minimum tydzień w chłodnym miejscu
deser drożdże marcepan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze