Sorbet morelowy z karmelem

Przepis na sorbet morelowy z karmelem.

Deserysorbetykarmel

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.61 z 155 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na sorbet: morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki, mieszamy z cukrem (100 g) i sokiem z cytryny (4 łyżki). Odstawiamy na 30 min. Żelatynę (2 arkusze) moczymy w zimnej wodzie. Morele (1 kg) gotujemy z 100 ml wody na małym ogniu przez 10 min. Żelatynę odciskamy i przecieramy przez sito, rozpuszczamy w gorącym purée z moreli. Odstawiamy do ostygnięcia. Masę przekładamy do metalowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na 3–4 godz., od czasu do czasu mieszamy, aby rozbić kryształki lodu.
  • 2.Na sos: 8 łyżek cukru z 2 łyżkami wody topimy w rondelku, aż karmel uzyska złoty kolor. Ostrożnie zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu przez 2–3 min, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się do 250–300 ml. Studzimy. Umyte morele (pozostałe, ok. 8 sztuk) przecinamy na pół i usuwamy pestki. Z pomarańczy wyciskamy sok pomarańczowy i mieszamy z cukrem (3 łyżki), likierem migdałowym i zalewamy morele, marynujemy przez 30 min. Amaretti grubo kruszymy. Schłodzone szklanki wypełniamy sorbetem, sosem karmelowym i marynowanymi owocami. Posypujemy pokruszonymi ciastkami migdałowymi.

Porady

Zobacz też: sorbet cytrynowo-miętowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy