Smoothie buraczano-truskawkowe

Smoothie buraczano-truskawkowe to szybkie i lekkie śniadanie bogate w białko, węglowodany, witaminy i przeciwutleniacze. To dobry sposób, aby zdrowo zacząć dzień.

smoothie

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)

Składniki:

  • 150 g komosy ryżowej
  • 500 g truskawek
  • ok. 150 g buraka, upieczonego
  • duży banan
  • 600 g lekkiego jogurtu naturalnego
  • do dekoracji: maliny, borówki, prażone płatki migdałowe, wiórki kokosowe, chia, mięta

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Komosę płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy (18–20 min). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy dokładnie. Warto ugotować ją poprzedniego dnia wieczorem.
  • Oczyszczone truskawki, obrany burak i banan kroimy, wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, miksujemy. Koktajl mieszamy z komosą, przekładamy do miseczek. Dekorujemy owocami, nasionami, pestkami i listkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: sałatkę z kurczakiem

 

 

 

Notka redakcyjna

Nie żałujmy dodatków - nasiona chia, pestki, orzechy i migdały zawierają mnóstwo cennych mikroelementów.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy