Sałatka na jajkach.

Na imprezę, na święta lub na codzienną kolację.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 158 głosów)

Składniki:

  • * 7 jaj ugotowanych na twardo
  • * 25 dag szynki konserwowej
  • * 10 obgotowanych w osolonym wrzątku pieczarek
  • * 1/2 puszki kukurydzy
  • * 20 dag żółtego sera np. gouda
  • *
  • * na sos:
  • * 3 łyżki majonezu
  • * 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • * 3 ząbki czosnku
  • * 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • * ew. sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka przekroić na połówki i rozłożyć na dużym półmisku. Jedno jajko przekroić na ćwiartki i zostawić do dekoracji.
  • Pieczarki pokroić w kostkę,podobnie szynkę i ser gouda. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę.
  • Składniki sosu dobrze wymieszać,polać sałatkę (trochę zostawić).
  • Składniki sałatki wymieszać i ułożyć w środku półmiska, tak aby trochę zachodziła na jajka, które udekorować resztą sosu czosnkowego. Na sałatce położyć ćwiartki jajka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy