Sałatka kuskus z kiełkami brokuła

Idealne danie do zabrania do pracy lub w podróż. Lekka, bezmięsna sałatka z kuskusem i kiełkami brokuła.

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • sól, szczypta cukru
  • 20 dag marynowanych papryk
  • 1 i 1/2 szklanki kuskus
  • ok. 3 szklanek bulionu
  • 5 dag kiełków brokułu
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kalafiora i brokuła czyścimy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5–7 min; odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Marynowaną paprykę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Kuskus zalewamy gorącym bulionem 1/2 cm ponad kaszę, zostawiamy pod przykryciem na 5–7 min.
  • Myjemy i osuszamy kiełki. Połowę kiełków mieszamy z resztą składników, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy z wierzchu resztą kiełków.

Porady

Wypróbuj też przepis na sałatkę z brokułami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy