Przekąska chlebowa z dynią

Pyszny chlebek dyniowy. Smakuje pieczony z mozzarellą i pesto jako przystawka.

chlebPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
90.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.56 z 182 głosów)

Składniki:

  • mleko 3 łyżki
  • cukier puder szczypta
  • mąka tortowa 260 g
  • drożdże 15 g
  • ziarna dyni 2 łyżki
  • ocet 1 łyżka
  • woda 160 ml 2 łyżki
  • sól łyżeczka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Należy wymieszać w szklance letnie mleko, cukier i drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu powstania zaczynu.
  • Mąkę wymieszać z łyżeczka soli i łyżką ziaren dyni. Dodaj zaczyn z drożdży i mleka do mąki, wymieszaj, przykryj ścierczką, odstaw na godzine w ciepłe miejsce.
  • Po godzinie uformuj z ciasta bochenek, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na około 20 minut, by wyrósł. 1 łyżkę octu rozcieńcz z 2 łyżkami wody i posmaruj chleb, posyp resztą pestek dyni. Piecz około 45 minut w temp. 170C.
  • Smacznego!:)

Kalorie: 90.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy