Pomarańczowa Panna Cotta z rumem.

Pomarańczowa Panna Cotta z rumem.

Deserydeser na zimnopanna cotta

Czas przygotowania:
2 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • Kandyzowana skórka pomarańczowa:
  • 2 pomarańcze
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru pudru/kryształu
  • 3 kawałki skórki cytrynowej
  • II. Panna Cotta:
  • 300 ml śmietanki
  • 75 ml tłustego mleka
  • 3 płatki żelatyny
  • 75 g cukru
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki jasnego rumu
  • III. Mus pomarańczowy
  • 2 pomarańcze ( Te, z których otarliśmy skórkę do Panna Cotty.)
  • cukier do smaku
  • + 1 galaretka pomarańczowa i klej spożywczy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na początku przygotowujemy syrop cukrowy.W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często).Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla.Gdy cukier już całkiem się rozpuści, doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie wyciągamy skórkę.
  • Pomarańcze dokładnie myjemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich skórkę. Usuwamy z niej pozostałości białej warstwy i kroimy w bardzo cienkie paseczki.Skórki blanszujemy w gorącej wodzie, odcedzamy i osuszamy.
  • Ostudzony syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy skórki pomarańczowe, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minuty. Studzimy.Możemy je przełożyć wraz z syropem do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu.
  • Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w niepełnej szklance wody. 1/2 rozlewamy na dno pucharków, w których będziemy podawać deser. Resztę wylewamy na płaski talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • W rondlu umieszczamy śmietankę i mleko. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie namaczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy cukier oraz namoczoną i osuszoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dorzucamy otartą skórkę. Studzimy.Do chłodnej Panna Cotty dolewamy 2 łyżki rumu i mieszamy. Odstawiamy, by zaczęła lekko tężeć.
  • Przechodzimy do robienia musu. Z 2 pomarańczy wydobywamy sam miąższ i miksujemy. Przelewamy do małego rondelka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce nam zgęstnieją. Mieszamy od czasu do czasu, by nie przypalić. Studzimy.
  • Ze stężałej galaretki wykrawamy małe kółeczka (foremką do ciasteczek). Przyklejamy je do ścianek pucharków przy pomocy kleju spożywczego. Zalewamy je tężejącą Panna Cottą. Pamiętamy, by u góry zostawić trochę miejsca na mus. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem dekorujemy wierzch musem pomarańczowym i odcedzoną z syropu skórką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy