Pomarańczowa Panna Cotta z rumem.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
2 osób
Ocena:

(średnia 1 z 2 głosów)

Składniki

  • Kandyzowana skórka pomarańczowa:
  • 2 pomarańcze
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru pudru/kryształu
  • 3 kawałki skórki cytrynowej
  • II. Panna Cotta:
  • 300 ml śmietanki
  • 75 ml tłustego mleka
  • 3 płatki żelatyny
  • 75 g cukru
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki jasnego rumu
  • III. Mus pomarańczowy
  • 2 pomarańcze ( Te, z których otarliśmy skórkę do Panna Cotty.)
  • cukier do smaku
  • + 1 galaretka pomarańczowa i klej spożywczy

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często). Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla. Gdy cukier już całkiem się rozpuści, doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy 5 minut. Studzimy, następnie wyciągamy skórkę.
  2. Pomarańcze dokładnie myjemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich skórkę. Usuwamy z niej pozostałości białej warstwy i kroimy w bardzo cienkie paseczki. Skórki blanszujemy w gorącej wodzie, odcedzamy i osuszamy.
  3. Ostudzony syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy skórki pomarańczowe, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minuty. Studzimy. Możemy je przełożyć wraz z syropem do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu.
  4. Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w niepełnej szklance wody. 1/2 rozlewamy na dno pucharków, w których będziemy podawać deser. Resztę wylewamy na płaski talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  5. W rondlu umieszczamy śmietankę i mleko. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie namaczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy cukier oraz namoczoną i osuszoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dorzucamy otartą skórkę. Studzimy. Do chłodnej Panna Cotty dolewamy 2 łyżki rumu i mieszamy. Odstawiamy, by zaczęła lekko tężeć.
  6. Przechodzimy do robienia musu. Z 2 pomarańczy wydobywamy sam miąższ i miksujemy. Przelewamy do małego rondelka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce nam zgęstnieją. Mieszamy od czasu do czasu, by nie przypalić. Studzimy.
  7. Ze stężałej galaretki wykrawamy małe kółeczka (foremką do ciasteczek). Przyklejamy je do ścianek pucharków przy pomocy kleju spożywczego. Zalewamy je tężejącą Panna Cottą. Pamiętamy, by u góry zostawić trochę miejsca na mus. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  8. Przed podaniem dekorujemy wierzch musem pomarańczowym i odcedzoną z syropu skórką.
Wielkanoc deser desery przepisy wielkanocne panna cotta kuchnia włoska szybkie desery
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze