Placek z kremem cappuccino i rodzynkami

Lekkie ciasto w sam raz do popołudniowej kawy

Dodany przez:

Placek z kremem cappuccino i rodzynkami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki suchego cappuccino
  • 2 łyżki żelatyny
  • garść rodzynek
  • szklanka naparu herbaty
  • łyżka rumu lub olejek rumowy

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić w 8 łyżkach wrzątku. Odstawić. Jajka ubić z cukrem, przesiać mąkę, proszek i budyń, wymieszać, wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć herbatą wymieszaną z rumem lub olejkiem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cappuccino. Dodać przestudzoną żelatynę, ponownie ubić. Wsypać rodzynki, wymieszać. Kremem przełożyć ciasto, posmarować i udekorować wierzch. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
deser ciasto krem rodzynki cappuccino
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze