Placek z bezą

Przepis na ciasto z bezą

Dodany przez:

Placek z bezą

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • SPÓD:
  • 24 dag mąki
  • szczypta soli
  • 6 dag cukru pudru
  • 15 dag zimnego masła
  • MASA:
  • 7 dużych żółtek
  • 2 duże jajka
  • 38,5 dag cukru
  • czubata łyżeczka mąki kartoflanej
  • 160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 7,5 dag masła
  • 10 dag kremówki
  • 3 białka dużych jajek

Przygotowanie

  1. Spód:mąkę, szczyptę soli i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone zimne masło, szybko siekamy nożem, aż składniki się połączą, po czym szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na 1 godz. Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.
  2. Masa: żółtka, całe jajka, 22,5 dag cukru, mąkę kartoflaną, sok z cytryny i szczyptę soli mieszamy w rondelku, odgrzewając. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy masło i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Nadal mieszając, dodajemy śmietanę. Idealnie gładki krem rozprowadzamy po podpieczonym spodzie, zapiekamy 10 min. Wstawiamy na 8 godz. do lodówki. Niewykorzystany do masy cukier rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. Białka ubijamy na sztywno, po łyżeczce dodajemy ostudzony syrop, na koniec odrobinkę soli, stale ubijając. Kiedy masa stanie się kremowa, okładamy dekoracyjnie na tartę, opalamy palnikiem kuchennym.

Wskazówki

Zobacz też: Bezowy przekładaniec truskawkowy

deser placek beza ciasto z bezą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy