PLACEK JARZYNOWY

Smaczny jako ddrugie danie lub kolacja

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTA : 40 dag mąki,
  • 20 dag masła roślinnego (masła lub margaryny),
  • 2 jaka,
  • 2/3 szkl. wody,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE: 20 dag żółtego sera,
  • 6 pomidorów,
  • 3 cukinie,
  • 25 dag wędliny(dowolnie)-kiełbasa, boczek,…,
  • 5 jajek,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek,
  • olej do smażenia i smarowania blachy

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto-powinno być nieco gumiaste.
  2. Wyłożyć je na natłuszczoną i obsypaną bułką tarta blachę.
  3. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  4. Na ciasto ułożyć plastry sera.
  5. Plastry cukinii i plastry pomidorów układać pasami obok siebie.
  6. Między pasy jarzyn układamy pokrojone na małe kawałki wędliny.
  7. Rozbite jaja z przyprawami zmieszać na masę i polać równą warstwą placek z jarzynami.
  8. Skropić z wierzchu oliwą.
  9. Piec ok. 40 min. w 200 st. C .
warzywa obiad przekąska kolacja zapiekanka placek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze