PLACEK JARZYNOWY

Smaczny jako ddrugie danie lub kolacja

PlackiZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 176 głosów)

Składniki:

  • CIASTA : 40 dag mąki,
  • 20 dag masła roślinnego (masła lub margaryny),
  • 2 jaka,
  • 2/3 szkl. wody,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE: 20 dag żółtego sera,
  • 6 pomidorów,
  • 3 cukinie,
  • 25 dag wędliny(dowolnie)-kiełbasa, boczek,…,
  • 5 jajek,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek,
  • olej do smażenia i smarowania blachy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników wyrobić ciasto-powinno być nieco gumiaste.
  • Wyłożyć je na natłuszczoną i obsypaną bułką tarta blachę.
  • Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Na ciasto ułożyć plastry sera.
  • Plastry cukinii i plastry pomidorów układać pasami obok siebie.
  • Między pasy jarzyn układamy pokrojone na małe kawałki wędliny.
  • Rozbite jaja z przyprawami zmieszać na masę i polać równą warstwą placek z jarzynami.
  • Skropić z wierzchu oliwą.
  • Piec ok. 40 min. w 200 st. C .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy