Pierogi z sosem koperkowym.

Robimy pierogi dla całej rodzinki i zawsze szybko znikają.

Pierogi

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 140 głosów)

Składniki:

  • CIASTO
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok.1.5 szklanki wody
  • SOS KOPERKOWY
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki świeżego lub mrożonego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody
  • FARSZ
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 0.5 kostki sera

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiej na stolnicę dodaj jajko i wodę zagnieć ciasto ,gdy wody jest za mało to jeszcze dodaj , żeby ciasto nie było zbyt twarde. Margarynę roztop dodaj koper drobno pokrojony podsmaż , wsyp mąkę i dobrze wymieszaj , smaż około 3 minuty , następnie dolej 1 szklankę wody i pozostaw do gotowania dopraw do smaku solą. Ziemniaki obierz , ugotuj , gdy są ugotowane poduś dodaj zrumienioną cebulkę i ser dobrze wymieszaj .Ciasto roztaczaj na grubość ok .5 milimetrów wykrój krążki i formuj pierogi. Ugotuj.Przed podaniem do stołu polej sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy