Pieczony kurczak na ostro

Pikantny, aromatyczny i sycący - pieczony kurczak z ostrymi dodatkami będzie hitem na obiad. Pikantności doda mu harrisa lub pasta chili, a także długie marynowanie.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kurczak ok. 1 i 1/2 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki białego wina
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 i 1/2 łyżeczki harissy lub pasty chili
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie

  1. Dwa dni przed podaniem marynujemy kurczaka. Posiekany czosnek oraz sól wkładamy do dużego, mocnego woreczka strunowego i rozgniatamy nasadą dłoni na miazgę. Dodajemy do środka oliwę, sok z cytryny, wino, sos sojowy, harissę, musztardę, miód i starannie mieszamy wszystkie składniki.
  2. Z kurczaka usuwamy kręgosłup, rozkładamy go na desce, piersią w dół, i nacinamy nożem kość przez środek między piersiami. Przyciskamy mocno do deski, aby go rozpłaszczyć. Odwracamy na drugą stronę i ponownie mocno dociskamy nasadą dłoni. Skórę na piersiach unosimy i wcieramy pod nią marynatę. Przekładamy kurczaka do woreczka i przez folię starannie nacieramy go marynatą znajdującą się w środku. Odstawiamy do lodówki na 1–2 dni, kilkakrotnie odwracając woreczek podczas marynowania.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Rozgrzewamy żeliwną patelnię i układamy na niej kurczaka piersią w dół. Nakrywamy mocną folią aluminiową i obciążamy ciężkim przedmiotem, np. cegłą lub garnkiem wypełnionym wodą. Opiekamy kurczaka przez ok. 10 min, uważając, żeby się nie przypalił, aż skóra zrobi się złotobrązowa.
  4. Odwracamy na drugą stronę, ponownie obciążamy i opiekamy przez 5 min. Zdejmujemy obciążniki i folię, wstawiamy do piekarnika na 25 min lub do chwili, aż mięso będzie miękkie. Podajemy, dzieląc kurczaka na 8 części.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Wskazówki

Zobacz też: kurczak na butelce

pieczony kurczak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy