Pavlova

Najpyszniejszy torcik bezowy jaki jadłam.

Deserybezy

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 141 głosów)

Składniki:

  • szklanka białek (ok 6 szt.)
  • 1,5 szkl. cukru miałkiego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego (można zastąpić octem spirytusowym)
  • 0,5l śmietany kremówki 30-36% (kubek 0,3l w zupełności wystarcza)
  • 5 owoców kiwi

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą ubite stopniowo dodawać cukier. Na końcu dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć białka, formując koło o średnicy ok. 20cm. Na środku białek uformować stożek, ponieważ po upieczeniu białka nieco opadną. Włożyć do nagrzanego do 180* piekarnika, piec 5-10 min. Po czym obniżyć temperaturę do 150* i piec 1,5h do zarumienienia. Po upieczeniu dobrze wystudzić bezę.
  • Śmietanę ubić na sztywno, ułożyć na bezie. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na śmietanie.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy