Papryka zapiekana po śródziemnomorsku

Lubicie paprykę? Dzięki temu przepisowi polubicie ją jeszcze bardziej! Jest super smaczna, kiedy podamy ją z kaparami i startym ostrym serem - sprawdźcie sami.

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)

Składniki:

  • po 2 strąki żółtej i czerwonej papryki
  • 3 pomidory
  • 2 kromki czerstwego chleba bez skórki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 5–8 dag salami
  • 10 dag startego ostrego sera, np. pecorino
  • 2 łyżki kaparów
  • łyżka posiekanej bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Strąki papryki układamy na blasze zwilżonej wodą, pieczemy w temp.180°C, przez ok. 15 min, aż skórka ściemnieje. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy ze skórki. Rozcinamy, wyjmujemy pestki, kroimy na ćwiartki. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Chleb kruszymy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.
  • Dodajemy pokrojone drobno salami, chleb i 3/4 startego sera, mieszamy. Dodajemy pomidory, kapary i bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kawałki papryki obkładamy farszem, ściśle rolujemy, spinamy wykałaczkami. Układamy w natłuszczonej pozostałą oliwą formie żaroodpornej, posypujemy resztą sera. Zapiekamy 10–15 min, w temp. 180°C, aż ser się stopi i zrumieni. Podajemy posypane natką pietruszki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy