Ostra zupa pomidorowa z pasta harissa i kuskus

Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com 'Spiced tomato & couscous soup'

Zupy

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 150 głosów)

Składniki:

  • •oliwa
  • •1 duza cebula, posiekana
  • •2 marchewki, pokrojone w kostke
  • •3 galazki selera, pokrojone na kawalki
  • •2-3 lyzki pasty harissa - tu ostroznie, ja dalam tylko 1 lyzke i bylo az za duzo!
  • •1 lyzeczka mielonego kminu ('cumin')
  • •1 x 400g puszka siekanych pomidorow
  • •2 lyzki purée pomidorowego
  • •500ml wywaru warzywnego
  • •1 x 400g puszka ciecierzycy
  • •2 lyzki kuskus
  • •posiekana natka pietruszki, do podania, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W duzym garnku rozgrzej lyzke oliwy. Wrzuc cebule, marchewke i selera i smaz kilka minut, az beda miekkie. Dodaj paste harissa i kmin i dobrze wymieszaj. Wrzuc reszte skladnikow, oprocz kuskus, dobrze wymieszaj, przykryj garnek i gotuj calosc na malym ogniu przez 30min. Dodaj kuskus i gotuj kolejnych 5min. Przed podaniem posyp pietruszka.
  • PS. Ja lubie bardzo, bardzo geste zupy, wiec gotowalam bez przykrycia. A poniewaz kuskus lubi sie niestety rozgotowywac, wrzucilam kaszke do juz ugotowanej, wrzacej zupy, a calosc zdjelam z ognia i przykrylam pokrywka
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy