Młode ziemniaki z botwinką i szpinakiem

Wszystko, co najlepsze na wiosnę na jednym talerzu - ziemniaki, botwinka i szpinak. Zajadajcie póki są!

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • 1/2 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i ugotowanych w mundurkach
  • po garści liści szpinaku baby i botwinki
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 plastry (1/2 cm grubości) naturalnej gotowanej szynki
  • Na sos:
  • 1–2 łyżki płynnego miodu
  • 1–2 łyżki musztardy, najlepiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ucieramy dokładnie wszystkie składniki na sos, przyprawiamy do smaku i odstawiamy.
  2. Kartofle kroimy na kawałki (skórkę zostawiamy). Liście szpinaku i botwinki czyścimy z ogonków. Cebulki dymek kroimy w talarki, szczypior tniemy na małe kawałki i odkładamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Wszystkie wymienione składniki mieeszamy na półmisku.
  3. Plastry szynki obsmażamy krótko z obu stron na patelni. Kładziemy na sałatkę na półmisku. Polewamy sosem, posypujemy odłożonym szczypiorem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018
obiad szpinak botwinka młode ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy