Młode ziemniaki z botwinką i szpinakiem

Wszystko, co najlepsze na wiosnę na jednym talerzu - ziemniaki, botwinka i szpinak. Zajadajcie póki są!

botwinkaDania główne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i ugotowanych w mundurkach
  • po garści liści szpinaku baby i botwinki
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 plastry (1/2 cm grubości) naturalnej gotowanej szynki
  • Na sos:
  • 1–2 łyżki płynnego miodu
  • 1–2 łyżki musztardy, najlepiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ucieramy dokładnie wszystkie składniki na sos, przyprawiamy do smaku i odstawiamy.
  • Kartofle kroimy na kawałki (skórkę zostawiamy). Liście szpinaku i botwinki czyścimy z ogonków. Cebulki dymek kroimy w talarki, szczypior tniemy na małe kawałki i odkładamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Wszystkie wymienione składniki mieeszamy na półmisku.
  • Plastry szynki obsmażamy krótko z obu stron na patelni. Kładziemy na sałatkę na półmisku. Polewamy sosem, posypujemy odłożonym szczypiorem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

Zobacz też: Młoda kapusta z ziemniakami i groszkiem - sałatka na grilla

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy