Mirabelki w gniazdkach z ciasta filo

Mirabelki to niepozorne, smaczne, sezonowe owoce. Wykorzystaj je na kompot, do ciasta lub oryginalnego deseru. Szczególnie jeśli mamy ciasto filo! Zrób z niego jadalne gniazdka i podaj mirabelki.

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Składniki:

  • 1/3 kg mirabelek
  • 3–5 łyżek cukru żelującego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 płaty gotowego ciasta filo
  • 2–3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru pudru waniliowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • do dekoracji: cukier puder, mirabelki, listki werbeny cytrynowej, prażone płatki migdałowe
  • UWAGA! Z ciastem filo należy pracować bardzo szybko lub trzymać je szczelnie przykryte, inaczej szybko wyschnie i będzie niesmaczne.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki pestkujemy, kroimy, zasypujemy cukrem żelującym i zostawiamy na 2 godz. w lodówce. Mieszamy w rondelku z sokiem z cytryny, zagotowujemy, od zawrzenia gotujemy jeszcze ok. 5 min.
  • Wszystkie płaty ciasta filo smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym masłem i zostawiamy w szczelnym zamknięciu na 20 min. Po tym czasie każdy płat kroimy na 24 małe prostokąty. Bierzemy po 8 prostokątów, układamy jeden na drugim, aby utworzyły gwiazdkę, i wylepiamy nimi foremki do muffinów.
  • Przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na najniższy poziom w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C, pieczemy 5–8 min, aż zrumienią się spody. Wtedy zdejmujemy folię i dopiekamy brzegi, aby ciasto filo przyjemnie chrupało. Wyjmujemy i studzimy.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z oboma rodzajami cukru pudru, pod koniec dodajemy sok z cytryny. Napełniamy gniazdka ostudzonym dżemem mirabelkowym i bitą śmietaną.
  • Dekorujemy świeżymi owocami, listkami ziół i płatkami migdałowymi, a ciasto filo oprószamy cukrem pudrem.
  • Ozdabianie: dekoracyjne motywy wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej. Możemy też wyrysować je patyczkiem maczanym w płynnej czekoladzie. By zbyt szybko nie stężała, naczynie z czekoladą wstawiamy do miski z gorącą wodą.
  • Przepis na mirabelki i ciasto filo pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Dżem mirabelkowy z werbeną

Notka redakcyjna

Ciasto filo możemy kupić w rolce, jak ciasto francuskie i od razu użyć, lub wybrać mrożone ciasto filo - ten drugi rodzaj powinien być rozmrażany powoli w lodówce, a następnie w całości wykorzystany.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy