Minitorcik z rabarbarem

Przepis na ciasto z rabarbarem.

CiastatortyDesery

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 157 głosów)

Składniki:

  • 7 łyżek masła
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 20 dag cukru trzcinowego
  • 25 dag mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • 30 dag truskawek
  • 20 dag marcepanu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dwie kokilki o śr. 12 cm smarujemy masłem, wykładamy każdą krążkiem pergaminu. Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem, aż zgęstnieją, staną się jasne i jedwabiste. Stopniowo dodajemy mąkę i łączymy z czekoladą z masłem. Wlewamy masę do kokilek i schładzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Foremki ustawiamy na blasze i pieczemy ok. 20 min. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem cukru trzcinowego przez 15 min. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Zamrażamy. Truskawki myjemy, obieramy, usuwamy ogonki i przecinamy wzdłuż na połówki. Czekoladowe ciastka przecinamy
  • w poprzek na cztery krążki. Jeden krążek ciasta układamy w obręczy kulinarnej. Połówki truskawek ustawiamy ciasno obok siebie na brzegu krążka, przecięciem na zewnątrz. W środek nakładamy warstwę kremu i łyżkę rabarbaru. Uzupełniamy kremem i przykrywamy krążkiem ciasta. W ten sam sposób wykonujemy pozostałe torciki. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem delikatnie zdejmujemy obręcze. Przykrywamy wszystko krążkiem cienko rozwałkowanego marcepanu. Dekorujemy pozostałymi owocami. Podajemy mocno schłodzone.

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy