Miętówka z jabłkami

miętówka z jabłkami

alkoholedrinknalewki

Czas przygotowania:
14400 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Składniki:

  • pęczek liści świeżej mięty
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,75 l soku jabłkowego
  • 30 dkg cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Liście mięty umyć, osączyć, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 10 dni w ciemne miejsce, potem przefiltrować, zmieszać z ostudzonym syropem ugotowanym z soku jabłkowego i cukru, ponownie przefiltrować. Rozlać do butelek. Pić trunek rozcięńczony wodą mineralną i plasterkiem cytryny, silnie schłodzony - na upalne dni jak znalazł.
  • Jedyny mankament to, że jak nalewka stoi sobie w karafce (lub butelce) zbiera się osad.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy