Metrowe ciasto

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale warte wysiłku !

dodany przez: joaantek

Desery

Czas przygotowania:
80godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 168 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 7 jajek
  • 350 g mąki tortowej
  • 220 g cukru kryształu
  • 100 ml oleju
  • 125 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2łyżki mąki dodatkowo
  • Krem:
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 230 g miękkiej margaryny
  • 60 g cukru kryształu
  • 70 g cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • kieliszek wódki
  • Dodatkowo polewa czekoladowa
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i olej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować. Ubić pianę z białek i dodać ją do przygotowanej wcześniej masy, mieszać delikatnie łyżką.
  • Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
  • Foremkę keksową wykładać papierem, ale boki zostawić puste, to ciasto ładnie odejdzie od blaszki. Obydwa ciasta pieczemy w osobnych foremkach w 180 st ok 40 minut. Wystudzone ciasta kroić w kromki, tak jak chleb.
  • Mleko zagotować z cukrem kryształem i waniliowym oraz kaszą. Gotować aż do jej zgęstnienia, potem ją ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i wódką, na końcu łączyć z kaszą.
  • Smarować "kromki" kremem i naprzemiennie (raz ciemny, raz jasny) układać obok siebie. Zostawić krem na górę. Jeżeli braknie nam foremki do układania zróbmy dwa ciasta. Wierzch ciasta smarować pozostałym kremem, polać polewą i ew. udekorować kokosem. Chłodzić w lodówce. Kroić pod kątem, tak żeby wyeksponować środek.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy