Maślana marchewka

Doskonały dodatek do obiadu.

Dodany przez:

Maślana marchewka

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 kostki masła
  • szczypiorek - wg uznania

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę. Do cebuli dodać startą marchewkę. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie do marchewki z cebulą wlać pół szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Rondelek przykryć. Marchewkę dusić na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas zamieszać. Jak marchewka będzie już miękka, dodać do niej masło. Mieszać powoli, aż masło się rozpuści. Marchewkę gotować jeszcze chwilę bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu posypaną posiekanym szczypiorkiem.
warzywa obiad cebula marchewka masło dodatek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze