Marchew z groszkiem

Dodatek do obiadu

Dodany przez:

Marchew z groszkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 średnich marchewek
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • mały kawałek białej części pora
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju
  • jarzynka
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Groszek dokładnie osączyć. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa, liść laurowy i ziela angielskie, wsypać ok. 1 płaską łyżkę jarzynki, przesmażać ok. 15 minut, często mieszając. Warzywa powinny puścić nieco soku, jeśli tak się nie stanie, podlać kilkoma łyżkami wody. Gdy marchew zrobi się szklista, wlać szklankę wrzątku, dusić, mieszając, kolejne 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, podgotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić.
warzywa obiad groszek marchew dodatki do obiadu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze