Makaronowa fantazja

o pierwszym kęsie orientujemy się, że to nie ciasto… Co to zapytacie? Sprawdźcie!

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 200 ml śmietany kremówki
  • śmietan fix
  • świeże owoce
  • cukier puder
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w wodzie z łyżeczką oliwy. Ugotowane plastry lasagne wyciągnąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Makaron osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów podzielić na 3 mniejsze prostokąty.
  2. Rondelek napełnić olejem do średniej wysokości, mocno rozgrzać. Smażyć lasagne aż się zazłocą, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i nierówności. Odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem, odłożyć do przestudzenia.
  3. W międzyczasie przygotować śmietanę – ubić w misce, dodać śmietan fix (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), dodać łyżkę pokrojonych liści mięty, cukier puder do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić.
  4. Ostudzone płaty lasagne przekładać schłodzoną śmietaną i owocami, po wierzchu posypać cukrem pudrem.
owoce makaron przekąska deser śmietana lasagne makaron na słodko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze