Makaronowa fantazja

o pierwszym kęsie orientujemy się, że to nie ciasto… Co to zapytacie? Sprawdźcie!

Deserydania z makaronemPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 140 głosów)

Składniki:

  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 200 ml śmietany kremówki
  • śmietan fix
  • świeże owoce
  • cukier puder
  • olej do głębokiego smażenia

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować al dente w wodzie z łyżeczką oliwy. Ugotowane plastry lasagne wyciągnąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Makaron osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów podzielić na 3 mniejsze prostokąty.
  • Rondelek napełnić olejem do średniej wysokości, mocno rozgrzać. Smażyć lasagne aż się zazłocą, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i nierówności. Odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem, odłożyć do przestudzenia.
  • W międzyczasie przygotować śmietanę – ubić w misce, dodać śmietan fix (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), dodać łyżkę pokrojonych liści mięty, cukier puder do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić.
  • Ostudzone płaty lasagne przekładać schłodzoną śmietaną i owocami, po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy