Makaron żytni z surowym sosem

Smacznie, zdrowo, ekspresowo.

Sosydania z makaronem

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.55 z 170 głosów)

Składniki:

  • 100g makaronu żytniego nitki (ja użyłam takiego z upraw ekologicznych)
  • dwa dojrzałe pomidory
  • 1 i 1/2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • kilka paseczków papryki czerwonej
  • mały ząbek czosnku lub 1/2 dużego (może być mniej w zależności od gustu)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • oregano
  • bazylia
  • garstka rodzynek
  • kilka orzeszków włoskich

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu: zwykle taki makaron wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z odrobiną tłuszczu roślinnego na 10 minut. W tym czasie możemy przygotować sos.
  • Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy je do wysokiego naczynia, dorzucamy czosnek, kukurydzę, paprykę. Miksujemy dokładnie blenderem na gęsty płyn. Dodajemy oliwę, koncentrat pomidorowy, odrobinę soli i pieprzu, przyprawy ziołowe wedle uznania, rodzynki. Mieszamy całość.
  • Ugotowany makaron odcedzamy i szybko mieszamy gorący z sosem w misce. Z wierzchu posypujemy orzeszkami włoskimi. Można też przyozdobić zieleninką dla lepszego efektu.
  • Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.
  • Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy