Lazania z tuńczykiem i szparagami

Prosta, delikatna lazania z tuńczykiem i szparagami. Idealna na obiad w sezonie na szparagi. W przepisie pojawiają się zielone szparagi, które nie wymagają obierania. Całość zapieczona pod serem.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 145 głosów)

Składniki:

  • 15 płatów makaronu lazania
  • sól
  • zielone szparagi (pęczek, szparagi pocięte wzdłuż na plasterki)
  • sok z 1 cytryny
  • 350 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany 12%
  • 200 g sera radamer, startego
  • ząbek czosnku, mocno roztarty
  • pół pęczka świeżego koperku, grubo posiekanego
  • pieprz
  • 2 puszki tuńczyka w oleju, osączonego (olej zachowujemy)
  • 250 g sera brie, pokrojonego w plastry

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Płaty lazanii zanurzamy na 2–3 min w osolonym wrzątku, wyjmujemy i osuszamy na ściereczce. Plastry szparagów skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą.
  • Jogurt mieszamy ze śmietaną, tartym serem, czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Formę żaroodporną smarujemy olejem z tuńczyka i wylepiamy pierwszą warstwą płatów lazanii.
  • Rozlewamy warstwę sosu i rozkładamy wzdłuż plasterki szparagów. Na to kładziemy warstwę rozdrobnionego tuńczyka i polewamy sosem, przykrywamy płatami lazanii i powtarzamy czynności.
  • Ilość warstw zależy od wielkości foremki. Na ostatniej warstwie makaronu rozkładamy plasterki sera brie i kilka plasterków szparagów, zalewamy wszystko pozostałym sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i zapiekamy 25–30 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Zobacz też: wiosenna szakszuka ze szparagami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy