Kurczak z wiśniami

Kurczak z wiśniami to łatwe danie z dodatkiem orientalnych przypraw. Kumin i cynamon dodają korzennego smaku. Spróbuj kurczaka z wiśniami jako przekąskę w przerwie obiadowej.

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • sól, pieprz
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • do smażenia: olej
  • 4 dymki lub szalotki, pocięte w piórka
  • 300 g wiśni, wydrylowanych
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • 2–3 łyżki
  • natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie

  1. Mieszamy kumin i cynamon oraz po ok. ćwierć łyżeczki soli i pieprzu, nacieramy mięso i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, po 6–8 min. Trzymamy w cieple, pod przykryciem.
  2. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżki oleju. Wrzucamy dymki lub szalotki, szklimy. Dokładamy wiśnie, oprószamy solą, dusimy razem ok. 5 min. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i miód, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Mieszamy z masłem.
  3. Usmażone mięso kroimy pod skosem na plastry, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy natką. Podajemy z ryżem na sypko.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Wskazówki

Zobacz także: cukinia zapiekana z ziołowym sosem

 

Komentarz redakcji

Piękny żółty kolor ryż zawdzięcza dodatkowi kurkumy – wsypujemy ok. 1/2 łyżeczki do gotowania. Jeśli ktoś nie ma ochoty na ryż, równie dobrym dodatkiem będzie tu kasza jaglana ugotowana z przyprawą curry w proszku.
kurczak wiśnie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy