Kurczak z wiśniami

Kurczak z wiśniami to łatwe danie z dodatkiem orientalnych przypraw. Kumin i cynamon dodają korzennego smaku. Spróbuj kurczaka z wiśniami jako przekąskę w przerwie obiadowej.

Dania główne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 159 głosów)

Składniki:

  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • sól, pieprz
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • do smażenia: olej
  • 4 dymki lub szalotki, pocięte w piórka
  • 300 g wiśni, wydrylowanych
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • 2–3 łyżki
  • natki pietruszki, posiekanej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mieszamy kumin i cynamon oraz po ok. ćwierć łyżeczki soli i pieprzu, nacieramy mięso i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, po 6–8 min. Trzymamy w cieple, pod przykryciem.
  • Na patelni rozgrzewamy ok. łyżki oleju. Wrzucamy dymki lub szalotki, szklimy. Dokładamy wiśnie, oprószamy solą, dusimy razem ok. 5 min. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i miód, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Mieszamy z masłem.
  • Usmażone mięso kroimy pod skosem na plastry, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy natką. Podajemy z ryżem na sypko.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz także: cukinia zapiekana z ziołowym sosem

 

Notka redakcyjna

Piękny żółty kolor ryż zawdzięcza dodatkowi kurkumy – wsypujemy ok. 1/2 łyżeczki do gotowania. Jeśli ktoś nie ma ochoty na ryż, równie dobrym dodatkiem będzie tu kasza jaglana ugotowana z przyprawą curry w proszku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy