Kurczak po polsku

Jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni, czyli kurczak po polsku. Faszerowany drobiową wątróbką, pieczony w maślanym tłuszczu i polewany drobiowym bulionem. Kurczak po polsku jest soczysty i pyszny.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • sól, 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • nadzienie: czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150–200 g wątróbki drobiowej
  • pęczek natki pietruszki
  • jajko
  • łyżka masła
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Kurczaka nacieramy solą wewnątrz i na wierzchu, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. (lub dłużej).
  2. Bułeczkę moczymy w mleku, odciskamy i rozdrabniamy.
  3. Wątróbkę i natkę pietruszki drobno siekamy. Zagniatamy z kajzerką. Dodajemy żółtko utarte z łyżką masła, szczyptą cukru, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białka.
  4. Farszem (gdyby się okazał zbyt rzadki, zagęszczamy go bułką tartą) nadziewamy kurczaka, dodatkowo podważamy skórkę na piersi i pod nią też wkładamy trochę farszu. Otwory zaszywamy lub spinamy, nóżki związujemy nicią kuchenną.
  5. Masło rozgrzewamy w brytfannie, do gorącego wkładamy kurczaka piersią do góry. Polewamy stopionym tłuszczem i wstawiamy na 1 godz. 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C.
  6. Pieczemy, często skrapiając wrzącym bulionem i polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
  7. Pokrojonego wraz z nadzieniem kurczaka po polsku podajemy z pieczonymi ziemniakami 10–15 min po wyjęciu z piekarnika.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
kurczak po polsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze