Kotlety wieprzowe z kapustą

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 50 minut Smażenie: 10–15 minut Porcja: 490 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Kotlety wieprzowe z kapustą

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 kotlety schabowe (80 dag)
  • mała główka białej kapusty
  • cebula
  • duży pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 10 dag tartej bułki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sok z cytryny
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kotlety skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i odstawić na 30 minut.
  2. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać kapustę, kminek, sól i pieprz. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec duszenia wsypać posiekany koperek i bazylię. Kapustę odparować.
  3. Kotlety ułożyć na desce i ostrym nożem zrobić w każdym głębokie nacięcie. Do kieszeni w mięsie włożyć po 2–3 łyżki kapusty. Spiąć otwory wykałaczkami.
  4. Kotlety oprószyć mąką i panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć po 7–8 minut z każdej strony na rumiano na średnim ogniu. Dodać łyżkę masła. Włożyć resztę kapusty, ułożyć na wierzchu kotlety. Patelnię przykryć i ogrzewać jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aby dobrze się usmażyły.
mięso obiad kapusta kotlety kminek schabowe kotlety wieprzowe z kapustą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze