Kotlety ryżowe z pestkami dyni i oscypkiem

Próbowaliście kiedyś przygotować kotlety z ryżu? Są smaczne!

Dania głównekotlety

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 179 głosów)

Składniki:

  • średniej wielkości cebula
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 10 dag startego oscypka
  • 2 łyżki zmielonych pestek uprażonej dyni
  • 2 jajka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2–3 łyżki płaskie mąki
  • 2–3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drobno siekamy cebulę, rozgrzewamy kilka łyżek oleju na patelni i rumienimy na złoty kolor. Dokładnie odsączamy na drobnym sitku, zachowując tłuszcz. Do miski wsypujemy zimny, ugotowany ryż, przesmażoną cebulę, starty oscypek, pestki dyni, jajka.
  • Na drobnych oczkach ścieramy marchewkę i wyrabiamy z całości zwięzłą masę, podsypując do środka mąki. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano, partiami na cebulowym oleju z dodatkiem oleju świeżego. Podajemy z sałatą.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

 Aby poprawić smak prażonych dyniowych pestek, wrzucamy na suchą patelnię odrobinę cukru, kuminu, soli i papryki suszonej, chwilę podgrzewamy. Dodajemy łyżkę oleju i 10 dag obranych pestek dyni, rumienimy mieszając.

Gdy pestki zaczną „strzelać”, przekładamy do miski, studzimy i mielimy w blenderze krótko i pulsacyjnie. Dodajemy łyżkę lub dwie do masy na kotlety. >>> Zawsze przesmażam cebulę, zanim dodam ją do kotletów – surowa i posiekana jest zbyt intensywna, przykrywa właściwy smak mięsa, szczególnie tego delikatnego, jak indycze, kurczęce. Jest też ciężkostrawna.

Zobacz też: Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy