Koszyczki z jajkami i nie tylko

Dekoracyjne i smaczne koszyczki.

SzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)

Składniki:

  • jajka
  • szynka
  • papryka
  • ogórek
  • Na ciasto
  • mąka 1,5 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • śmietana 2-3 łyżki
  • Na sos
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana 3 łyżki
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić nim natłuszczone foremki do babeczek. Z ciasta uformować ruloniki i upiec pałąki do koszyczków. Piec 15-20 minut.
  • Szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Majonez połączyć ze śmietaną, dodać szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Szynkę zwinąć w ślimaczka, paprykę i ogórka pokroić na kawałki.
  • Przygotowane składniki wyłożyć do koszyczków.
  • Podawać z przygotowanym sosem.

Porady

Zobacz też: Koszyczki z ciasta filo z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy